Tuintherapie en begeleiding bij Dementie

Als tuintherapeut heb ik mij de afgelopen 7 jaar gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met dementie en Niet Aangeboren Hersenletsel. Deze vorm van therapie is uitermate effectief voor het verbeteren van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen met deze indicatie. Momenteel begeleid ik senioren met dementie op de locaties Het Nieuwe Veld en De Mollenhof.

Tuintherapeutische begeleiding gaat daarbij uit van therapeutische effecten van het omgaan met planten en ander levend materiaal. Deze vorm van vaktherapie heeft als uitgangspunt het ritme van de seizoenen en de rustgevende invloed van de natuur die mensen helpt ontspannen. Afhankelijk van het seizoen wordt er gezaaid, verzorgd, geoogst in de moestuin of op een andere manier samengewerkt in de natuur. Dit brengt mensen weer in beweging en in contact met het jaargetijde en met hun leefomgeving.

Werkend met levend plantmateriaal uit de natuur, ervaart de client dat dit materiaal een eigen leven leidt; het ontkiemt, groeit, draagt vrucht, verdort, sterft af en loopt opnieuw uit.  Deze processen vormen een spiegel van het leven en wekken herinneringen en emoties op die aan bod kunnen komen tijdens de therapie. Zo kunnen emoties, levenservaringen en wensen een plek krijgen in het dagelijks bestaan. Lees meer hierover

Voor begeleiding en dagbesteding in een groene omgeving, kan je contact opnemen met mijn opdrachtgevers:

Voor senioren kan je contact opnemen met De Mollenhof in Brummen.

Voor zowel jong volwassenen, volwassenen en senioren, kan je contact opnemen met Het Nieuwe Veld in Diepenveen, bij Deventer.