Begeleiding in de tuin

Vanuit Groentewerk bied ik dagbesteding aan de bezoekers en/of bewoners van diverse kleinschalige zorginitiatieven zoals Woonerf Luscinia en Urtica de Vijfsprong.

Ik begeleid onder andere jongvolwassenen in het verzorgen van moestuinen en siertuinen. We kweken groenten, bloemen en kruiden en verzorgen kleinschalige verkoop op het erf.

Ondanks een lichte verstandelijke beperking, ontwikkelingsstoornis of psychische problematiek, zijn deze jonge mensen in de bloei van hun leven en kunnen veel plezier, kennis en vaardigheden ontlenen aan het werken in de aarde, met planten en dieren. Zorgzaam en geconcentreerd leren zaaien en plantjes opkweken. Groenten en ongewenste kruiden uit elkaar houden en secuur schoffelen en wieden. Groenten en fruit leren oogsten als het rijp is, verwerken en verkopen aan de klanten.

De persoonlijke groei, zingeving en het zelfvertrouwen wat deze jonge mensen aan het begeleide tuinwerk ontlenen is zeer waardevol. Zij ontwikkelen een meer positief zelfbeeld. Dat biedt hen rust, stabiliteit en doorzettingsvermogen om in het dagelijks leven helder te communiceren en prettig samen te werken.

Gedurende 10 jaar heb ik ruime ervaring opgedaan in het werken met jong volwassenen met een vorm van autisme, ADHD, Syndroom van Down, psychose gevoeligheid of een aanverwante stoornis.

Voor mijn werk met ouderen zie Tuintherapie bij Dementie.

Voor begeleiding en dagbesteding in een groene omgeving, kan je contact opnemen met mijn opdrachtgevers:

Voor jongvolwassenen kan je contact opnemen met Woonerf Luscinia in Hengelo Gelderland.

Voor (jong)volwassenen met een LVB, mensen met psychische klachten en senioren kan je contact opnemen met Urtica de Vijfsprong in Vorden.